Internationale erkenning: nieuw Wagenings speciaalbier GraanGeluk wint meteen goud

Gelders GraanGeluk, het nieuwe bier van Stadsbrouwerij Wageningen, is het beste speciaalbier ter wereld, zo zegt de jury van de prestigieuze internationale Brussels Beer Challenge. Goud won het bier, en het bestaat nog maar net.

De prijs is een bijzondere eer voor natuurboer Marcel van Silfhout en de Wageningse brouwers, want de twee gebruikte granen, zomergerst en het zeldzame Veluws kruiprogge komen van het ecologische Westbergveld op de Wageningse Berg. Gelders GraanGeluk (6,2 procent), dit jaar voor het eerst gebrouwen, is verkozen tot het beste speciaalbier ter wereld in de categorie onder de 7 procent alcohol.

Een zuiver bier, licht kruidig en gehopt met tonen van perzik en steenfruit, zo staat te lezen in het juryrapport dat de natuurboer deze week ontving. De Wageningse brouwers Stefan Duurkoop en Dennis Lebbing en Graangeluk- initiatiefnemer Van Silfhout zijn trots op de internationale erkenning. Het was hun gezamenlijke missie om een bier te ontwikkelen van historische granenteelt op de lokale en regionale streekakkers op de zuidwestelijke Veluwezoom.

Liefst 1545 bieren waren ingezonden. Op basis van zintuiglij­ke criteria beoordeel­de de jury de bieren

Inheemse en zeldzame granen
De rogge en gerst zijn op een steenworp afstand van de brouwerij geoogst. Vanaf mei 2017 teelt Van Silfhout op het Westbergveld inheemse en zeldzame granen zoals Aalter troshaver, Grijs Brabants zandboekweit, Veluws kruiprogge en zomergerst.

De smaak en het amberkleurige van Gelders GraanGeluk zijn ook te danken aan het vakmanschap van mouter Jan Legters van Vloermouterij Masterveld uit Winterswijk. Masterveld heeft de zomergerst gemout en geroosterd. In Wageningen is de Veluws kruiprogge toegevoegd, een uniek graan dat alleen Van Silfhout teelt. Hij heeft het vanuit een historische zadenbank geherintroduceerd op de Veluwezoom.

Neus voor kennis en experts
Van Silfhout, voorheen werkzaam als onderzoeksjournalist, heeft een neus voor kennis en experts. Die verzamelde hij om zich heen, met deze prijs als resultaat. Hij maakt bier, maar met een missie om de lokale en regionale economie te versterken door gebruik te maken van bestaand vakmanschap.

Liefst 1545 bieren waren ingezonden. Op basis van zintuiglijke criteria beoordeelde de jury de bieren die vervolgens voor alle negen categorieën in een top drie van gouden, zilveren en bronzen medailles werden verkozen. In de categorie van Gelders GraanGeluk kregen La Trappe Puur (Swinkels Family Brewers) en Lambic Faro van de Belgische brouwerij Timmermans zilver.

Dit artikel was van oorsprong gepubliceerd in de Gelderlander en door hier te klikken kun je het originele artikel bekijken.

Gerelateerde media

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

FAQ

Wat biedt GraanGeluk?

GraanGeluk biedt gezond streekbrood en bijzonder bier, gemaakt van lokaal geteelde granen.

Welke doelstelling heeft GraanGeluk?

Om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

Wat is de (in)directe impact van GraanGeluk?

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

Meer vragen? Neem gerust contact op.

Contact