Nieuwsbrief 28: Oproep aan alle Graandeelhouders

Doneer voor het nieuwe seizoen 2025, we hebben alle support hard nodig! Voor GraanGeluk is deze maand oktober het nieuwe seizoen 2025 begonnen. De eerste akkers van onze om en nabij honderd hectares aan GraanGeluk-percelen, hebben we inmiddels ingezaaid.

Tussen nu en eind december hopen we zo’n 55 hectare wintergraan in te zaaien. De rest komt in het voorjaar als zomergraan. Met deze nieuwsbrief roepen we al onze 1382 GraanDeelHouders op om vooral ook dit nieuwe seizoen weer mee te doen met een donatie, we hebben u harder nodig dan ooit. In deze brief leest u waarom.

Ons zonovergoten Oogstfeest op zaterdag 21 september was een magistraal geslaagd slot van ons graanseizoen 2024. Fotografe Esther Meijer schoot een serie prachtige foto’s en filmmaker Jeroen Mulder maakte een mooie videoregistratie. We zijn met name trots op wat we aan resultaten hebben geboekt met onze nieuwe GraanGeluk Bakkerista in de Arnhemse Steenstraat, die draait vanaf september al in de plus met werkelijk een geweldig assortiment aan desembroden van onze eigen streekgranen en zelfs huisgemaakte Viennoiserie en banket. Bekijk hier de aftermovie van ons Oogstfeest!

Rampseizoen

Helaas hebben we ook een hele grote ‘maar.’ Ons oogstresultaat van de akkers is vele malen slechter nog dan we al hadden gevreesd. In 2023 verloren we door een beroerd natte zomer al ongeveer de helft van onze oogst, we haalden toen zo’n 55 procent van de akkers. En hoewel we dit jaar op zo’n 60 procent oogst hadden gehoopt – we hebben zelfs extra ecologische bladbemesting toegevoegd – blijkt het resultaat nog rampzaliger dan 2023: we hebben slechts zo’n 34 procent van de geplande oogst van het land kunnen halen…. Een derving van 70k a 140k. Geld dat we hard nodig hadden voor al onze investeringsplannen.

Niet oogst

Negen hectare was door de vele regen ongeschikt om überhaupt in te kunnen zaaien. Die bleven braak. Helaas bleek nog eens 19 hectare van onze 97 hectare aan akkers een ‘niet-oogst’ op te leveren omdat bijvoorbeeld boekweit niet van natte voeten blijkt te houden op de laag gelegen te nat gebleven percelen. Het is overmacht, we konden hier echt niets aan doen. We hebben het dit jaar net als in 2023 verloren van de weergoden, van de vele regenval.

Hoge zandgronden

Op de hoger gelegen zandgronden dan met name op onze Veluwse zandgronden, was de oogst redelijk en op een enkel perceel zoals Ede-Noord, Lichtenbeek en de Quadenoord boekweit-akkers zelfs boven verwachting goed. Het probleem van dit seizoen was het wegspoelen van vrijwel alle nutriënten, mineralen, calcium, etcetera. We hadden net zo goed niet kunnen bemesten. En natte bodems zorgen er ook nog eens voor dat de wortels onvoldoende zuurstof hebben voor het mineralisatieproces.

Noord Holland

Simpel gezegd: onze granen kregen onvoldoende voeding. Dus een veld kon er op het oog wel mooi uitzien, maar zodra we met de dorsmachine alles van het land hadden gehaald, bleek er maar zo’n 30 a 45 procent van de geschatte hoeveelheid in de bak te liggen. De Rosandepolder in Oosterbeek is een scherp voorbeeld. We hadden 21 kisten voor de eenkoorn, zomerspelt en rode zomeremmer gereserveerd, maar we haalden maar 9 kisten. In Ursem, Noord- Holland, stonden 16 kisten klaar voor de spelt en tarwe, het werden er maar vijf. We kennen collega’s die helemaal niets oogstten of hooguit 20 procent.

Basisproduct

Het zijn niet eens de enige tegenslagen dit beroerde seizoen, er waren en zijn er meer. Toch graan we niet bij de pakken neer zitten. Het paradoxale is namelijk dat we vanaf juni en in feite de hele zomer door uiterst graan-gelukkig waren. Veel van onze akkers en in ieder geval onze oudste en lievelingsakkers, waren bloedmooi, paradijselijk zelfs. Gelukkig hebben we daar veel idyllische foto’s en sfeervolle videobeelden van.

SAVE THE DATE

Dit najaar leidt dat tot een op SAVE THE DATE. Reserveer hem vast in uw graangenda. Zaterdagmiddag 7 december (12.00-17.00 uur) in de grote zaal van Conferentiecentrum Antropia in Driebergen vertonen we de sneak preview! Die dag hopen we ook onze crowd-sharefunding te starten waarmee we samen met boeren, brouwers, schoners, mouters, bakkers, molenaars en ook u als graandeelhouders verder willen bouwen in de vorm van een verticale coöperatie onder de vlag van het GraanGeluksGilde. Het platform waarmee we dit willen doen is Eyevestor uit Utrecht. In onze volgende nieuwsbrieven meer hierover. Met onze GraanDelen als donaties graan we parallel gewoon door.

Terug naar de Toekomst

Natuurlijk mikken wij op goede oogsten voor onze lokaal-regionale streekbroden, -bieren en pasta’s. Het is een bitter gelag dat we geen 300 ton, maar net iets over de honderd ton (108.00 kilogram om precies te zijn) binnenhaalden. Dat is goed voor zo’n drie bakkerijen en niet voor een tiental zoals we hadden gehoopt. Maar we moeten niet vergeten dat we het ‘basis-resultaat’ wel hebben behaald. Ruimschoots zelfs, Ons basisproduct is een natuurrijke graanakker, al die wuivende kruidenrijke korenvelden dus vol met bijen, vlinders, wilde bestuivers, en zeldzame akkervogels zoals veldleeuwerik, rode Wouw en scholekster.

Reegeit met reekalf

Op Landgoed Lichtenbeek zagen we net als vorig jaar weer een reegeit met reekalf schuilen in ons graanveld. Iedere GraanDeelhouder en bezoeker aan onze akkers afgelopen zomer was het erover eens: op de talrijke maisakkers rond onze percelen was geen natuur te bekennen, op onze GraanGelukakkers daarentegen volop. En laat dit nu precies ons basisproduct zijn waar we niet alleen erkenning (en bezoldiging) van het publiek, maar ook van de provinciale en landelijke overheid voor verwachten. Wij leveren letterlijk een gezond, natuurrijk vitaal boerencultuurlandschap!

Meest bedreigde natuur biotoop

Vrij recent hoorden wij pas van de vooraanstaande akker-ecoloog waar wij al vele jaren mee werken, Peter Verbeek, dat de ‘kruidenrijke streekgraanakker’ de meest bedreigde natuur-biotoop van Europa is! Juist op deze akkers is de biodiversiteit het hoogst. En wij weten inmiddels ook dat het juist deze (onze!) akkers zijn die de meest smaakvolle granen voor ons streekbrood en -bier opleveren! We weten het gewoon zeker dat we de oorzaak daarvan kunnen leggen bij het onbespoten laten van onze granen, onze agro-ecologische teelt met ook nog eens de inzet van zeer bijzondere ‘oude’ (inheemse en zeldzame) streekgranen als Veluws Kruiprogge, eenkoorn, spelt, Aalter troshaver, boekweit en emmer die wij ook nog eens in maar liefst 17 onder-varianten hebben!

Puur GraanGelukBrood

Tijdens ons oogstfeest toonden we een meester-prestatie van heel veel gezamenlijke graan-vakmanschap, die van onze loonwerkers Bob en Dirk, schoner en peller Rogier Scherpbier (Zonnespelt), de molenaars zoals Lidy van de Witte Watermolen en ons bakkerista-team onder leiding van Mathijs Lorier. En Danny Heath. Binnen twee weken wisten we de drie magnifieke Rosandepolder-granen eenkoorn, zomerspelt en rode zomeremmer te dorsen, drogen, pellen, malen en bakken tot een werkelijk goddelijk smaakvol puur GraanGelukbrood! Ook bakker Bas van Leersum uit Doorwerth bakte van de Rosandepoldergranen een overheerlijk eenkoorn-spelt-emmerbrood!

Ridderspoor

Naast onze nieuwe brood uit eigen streek is ook ons nieuwste GraanGelukbier een grote hit. We hebben zelfs een video gemaakt van het dorsen van deze zeer bijzondere Chevaliergerst bij Ravi (raatakkers) en zijn prachtige akker nabij Zutphen waar de reeën nog tijdens het dorsen tussen de Chevaliergerst (van het franse woord voor ridder). In de 19e eeuw was dit nog een favoriete brouwgerst in Europa, maar het raakte in de vergetelheid en was bijna uitgestorven. Onze vrienden van de Stadsbrouwerij Wageningen brouwden er een werkelijk goddelijk (8,5 procent) bier van. Wij maar ook topexperts zoals de Wageningse biersommelier Carel Oomes zijn er lyrisch over, en dus sturen we deze maar weer eens op naar de Brussels Beer Challenge 2024.

Graandelen 2024 en 2025

Het zijn dit soort successen die maken dat we vertrouwen blijven houden in ons credo: Terug naar onze toekomst met rendabele romantiek. Gewoon, omdat het kan, omdat het moet. We graan weer moedig voorwaarts, hopelijk ook dit nieuwe graanseizoen weer met aan boord. Onze volgende nieuwsbrief volgt snel. Daarin vertellen we u hoe u uw Graandelen van afgelopen jaar, en die van 2025, vanaf binnenkort ook op kunt komen halen in onze Bakkerista in Arnhem. Een nieuwe service, en dan ziet u ook eens hoe geweldig mooi en smaakvol onze GraanGeluk bakkerij met winkel is.

Ook presenteren we de eerste serie graangeluk kerstpakketten. deze worden samengesteld van onze eigen producten en zijn in 3 formaten te bestellen. Geef uw medewerker compagnon, relatie of familie een graangelukig kerstpakket van €30, €50 of €75. Bij interesse vraag een offerte of informatie aan via stefanie@graangeluk.nl er zijn een beperkt aantal pakketten beschikbaar.

Wil je een opgemaakt uittreksel van deze nieuwsbrief hebben? Dan kun je deze hier downloaden.

Gerelateerde media

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

FAQ

Wat biedt GraanGeluk?

GraanGeluk biedt gezond streekbrood en bijzonder bier, gemaakt van lokaal geteelde granen.

Welke doelstelling heeft GraanGeluk?

Om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

Wat is de (in)directe impact van GraanGeluk?

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

Meer vragen? Neem gerust contact op.

Contact