Nieuwsbrief 11: Het grote GraanGeluk-seizoen is geopend

We zeggen het iedere zomer weer: GraanGeluk is net een strandtent, slechts geopend vanaf het frisgroene voorjaar tot aan de goudgele oogst in augustus, daarna zijn onze akkers weer zwart.

Kortom, vanaf nu, begin juni, is het een kwestie van ‘stay tuned’ voor alle GraanDeelhouders want de beloofde GraanGeluk-pakketten kunnen worden opgehaald tijdens onze events. De eerste daarvan zijn op zaterdag 24 juni (Renkum) en in het weekeinde daaropvolgend op twee dagen, 1 en 2 juli (Oosterbeek).

Dus: SAVE THESE DATES!

Zaterdag 24 juni betreft een event in het Renkums Beekdal op Landgoed Quadenoord met een viertal wandelmomenten vanaf de daar gerestaureerde watermolen.

We hebben onze financiële problemen van het vorige seizoen (een tekort op onze begroting van 45k door 14 hectare misoogst en geen enkele akkerbeheervergoeding) voor een deel kunnen inlopen met de donaties, al zijn we er nog niet, zeker niet als we de door ons gewenste investeringen waar willen maken nog deze zomer zoals de aanschaf van een drogings- en schoningsmachine. Vanaf februari hebben we er flink veel GraanDeelhouders bijgekregen, de teller staat nu op liefst 247 mensen. Als we dit jaar op 1001 uitkomen, zijn we boven Jan. Moet lukken!

Alle 43 hectares aan GraanGeluk-akkers zijn nu ingezaaid. Het was dit voorjaar erg spannend. Waar we vorig jaar kampten met letterlijk drie gortdroge maanden, was het nu precies andersom: liefst negen weken bleef het maar regenen. We konden onze kletsnatte akkers dus niet op. Toch is het op het nippertje gelukt. In een week tijd zelfs 16 hectares! Dat hebben we met name te danken aan onze loonwerkers Bob van Santen en zijn en mijn grote Renkumse boeren-leermeester (die helaas altijd op de achtergrond wil blijven, de bescheidenheid zelve). Jordi Heijman maakte er een prachtig filmpje over: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=6kav3F5ynpw

We sturen binnenkort een kaartje met al onze percelen. De voor dit jaar nieuwe en om meerdere redenen zeer interessante akkers zijn de 9 hectare die we van Land Van Ons hebben verkregen nabij Wekerom aan de Hoge Valkse Dijk in de gemeente Ede. We hebben hier zes gewassen geplant: zomertarwe, grijs Brabants Zandboekweit, Aalter Troshaver, zomergerst, mosterd en het ook voor ons zeer experimentele Sorghum in een samenwerking met Sherif Soubra van Springtail.

In Nijkerk hebben we op Landgoed Appel van de familie Van Beuningen een parel van een perceel van 2,5 hectare gepacht waar we Rode Emmer en Aalter Troshaver hebben ingezaaid, mogelijk nog aangevuld met boekweit op de kale en door haagwinde overwoekerde stukken. Die haagwinde is ernstig, voor ons een nieuw en nog onbekend probleem, maar ook dat hoort bij agro-ecologisch pionieren.

Over de Rosandepolder schrijven we in een volgende nieuwsbrief (12) uitgebreider, want wat hier allemaal plaats vindt is – net als ‘onze’ graanakkers in het Nederlands Openluchtmuseum – ronduit magisch mooi. Binnen 48 uur hebben onze loonwerkers niet alleen de 9 hectare in Wekerom ingezaaid, maar ook de Rosandeplolder geklepeld (gemaaid), de onkruiden op de kop gelegd, met een schijven-rotorkopeg (geen kerende grondbewerking) de akker zaaigereed gemaakt en vervolgens vijf hectare ingezaaid met zomergerst, Aalter Troshaver en zomertarwe. Dit project is een pilot samen met Rijkswaterstaat en de Provincie Gelderland. Vandaar: binnenkort meer! Onze Veluws kruiprogge en Aalter troshaver in het Openluchtmuseum graan als een speer, daar heeft de dedicated beheerder Michael tijdig ingezaaid en dat verdient zich nu terug omdat het er fier en puik bij staat. In nummer 12 meer over het Openluchtmuseum!

Ook op onze ‘oudste’ (eerste) akkers, het Wageningse Westbergveld (vanaf 2017) en het Renkums Beekdal, Landgoed Quadenoord blijven we trots. Vorig jaar verloren we het op een akker te Quadenoord nog van de natuur. Er was geen akker waar mens, plant en dier zo gelukkig werden van de bloeiende akkerkruiden als hier. Maar wij waren ongerust, we hadden hier misoogst en zouden we de woekerende ongewenste onkruiden en de kweek er hier ooit nog onder krijgen? Het antwoord is niet alleen een volmondig ja, het is ook nog eens de meest geslaagde GraanGeluk-akker ooit geworden, precies conform onze missie: de juiste optimale balans en symbiose tussen graanteelt en ‘de natuur.’

De winterbrouwgerst staat werkelijk perfect en wat blijkt: nergens staan ook nog eens zoveel klaprozen en korenbloemen als hier!

De overtreffende trap van een majestueus geslaagd GraanGeluk is er ook: op Landgoed Lichtenbeek, het perceel op de grens van Arnhem en Oosterbeek dat we voor zes jaar hebben gepacht van de Stichting Gelders Landschap en Kasteelen. Via LinkedIn (hier de link!) deelde ik de beelden al van het hier mooie wuivende versgroene koren, de winterbrouwgerst die gebroederlijk staat naast onze nu al manshoge (2 meter!) grijsblauwe Veluwse Kruiprogge met daaronder experimentele mengteelt met biologische winterveldbonen. En dan hebben we op dit perceel ook nog prachtige stroken met mosterd en Boekweit ingezaaid die over een paar weken in bloei komen. In het weekeinde van 1 en 2 juli houden we hier in Oosterbeek (Lichtenbeek en Rosandepolder) een tweetal veldexcursies waar GraanDeelHouders ook hun pakket kunnen ophalen.

En dan hebben we ook nog akkerpercelen in Emst, Bergen (Nood-Holland), Aalten (Achterhoek) en te Drenthe waar we het nodige over zouden willen vertellen, zoals we ook heel graag alles uit de doeken zouden willen doen over het succes van onze nieuwe GraanGeluk Streekpasta’s en….. de grote lenteprimeur die deze week uit de brouwketel van Stadsbrouwerij Wageningen komt: onze Veluwezoomer GraanGeluk witbier, met korenbloem en klaproos!

En o ja, onze PruimGeluk cider en onze PruimGeluk eaux de vie komen er ook nog aan, de bijvangst vanuit de door ons geredde oude Pruimenbongerd in Driel. Het beheer daarvan is dit voorjaar overgedragen aan een professional, wij konden het organisatorisch niet meer bolwerken. We zijn er zeer trots op dat het is gelukt om deze Betuwse cultuurhistorische oase voor de toekomst te behouden omdat het bedrijf Groenewaarden van de familie Hooijer besloten heeft de oude boomgaard te revitaliseren.

Stay tuned. En zegt het voort tegen iedereen die u maar ontmoet: zaai mee met GraanGeluk als grote (GraanDeelhouder) of kleine (Graandeeltjeshouder) donateur: Go Local! www. graangeluk.nl

Ps. Met de verzendingen van ons snel opgeraakte Gelders GraanGelukbier (de nieuwe batch zit gelukkig al wel in de ketel) en de GraanDelen hebben we helaas nog steeds achterstanden, we doen echt ons best die weg te werken.

Wil je een opgemaakt uittreksel van deze nieuwsbrief hebben? Dan kun je deze hier downloaden.

Gerelateerde media

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

FAQ

Wat biedt GraanGeluk?

GraanGeluk biedt gezond streekbrood en bijzonder bier, gemaakt van lokaal geteelde granen.

Welke doelstelling heeft GraanGeluk?

Om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

Wat is de (in)directe impact van GraanGeluk?

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

Meer vragen? Neem gerust contact op.

Contact