Nieuwsbrief 13: GraanGeluk: Een community supported agriculture!

Op de kop af drie jaar geleden werd GraanGeluk geboren. Op 7 juli 2019 na een graanwandeling op Landgoed Quadenoord met Josette Berg, die het prachtige woord haast uit de lucht greep.

Hartje Renkums Beekdal. Hier lagen toen al een aantal van de eerste bosakkers die we vanaf 2017 en 2018 letterlijk uit een 30-jarige winterslaap haalden, bijna al die tijd lagen ze onbemest braak. Op die dag stopte ik met het zogeheten Heideboerderij-project dat aan GraanGeluk voorafging. Daar kom ik in mijn Grote GraanGeluk-boek nog op terug.

Het advies van Berg heb ik opgevolgd: bouw opnieuw en doe dat als boer-onderzoeksjournalist. Laat je lifestyle, familie en vrienden samenvallen met je dubbelambacht. Het vak van als onderzoeksjournalist heb ik bewust even op ijs gezet, want dat ambacht is in Nederland zum toden betrubt. En daarbij: hoe word je in korte tijd een echte boer? Dat vergt nogal wat. Nu, zeven zomers verder en gegroeid van 1,2 naar 43 hectares waar we streekbrood, streekbier en streekpasta’s van bakken, brouwen en draaien, ben ik zover dat ik me volmondig akkerbouwer annex natuurboer durf te noemen.

GOUDEN MISPEL

Drie prijzen wonnen we in twee jaar tijd: een mondiale (Best specialty beer Brussels Beer Challenge 2020) een pan-Europese (Arca Deli Award, Safe Foundation en een landelijke prijs! (De Gouden Mispel van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap). En dus is het nu de
tijd om ook de journalist in mij weer van stal te halen.

UITNODIGING AKKEREVENTS (ZIE TEKST ONDERAAN, ZONDAG 23 en 30 juli)

Hopelijk groeit de Stichting GraanGeluk nu door en komen er middelen voor een projectorganisatie, want we werken helaas ver boven onze macht nu terwijl de tijd is graangebroken om de pen weer op te pakken, en de camera ook trouwens. Daarvoor hopen we op verdere overheidssteun en nog meer GraanDeelHouders. Het mooie nieuws is dat GraanGeluk zich nu een Community Suported Agriculture (CSA) kan noemen want we hebben maar liefst 503 GraanDeelHouders en 221 Graandeeltjeshouders! Over de 700 mensen dus die ons ondersteunen en onze nieuwsbrief ontvangen! Na de zomer vertellen we meer over de reorganisatie die we nu optuigen, zodat we van 43 naar 150 hectare kunnen. En wie weet wat er in de jaren die nog komen graan op ons af komt.

WUIVENDE KORENVELDEN

GraanGeluk is in feite een synoniem woord voor ‘kindergeluk.’ Onze oer-missie is het om het prachtige en toen nog natuur- en graanrijke boerencultuurlandschap van mijn Veluwezoom uit de jaren zeventig te herintroduceren, het paradijselijke landschap waar ik als kind in mocht vertoeven, tussen wuivende korenvelden vol bloeiende akkerkruiden en ongelooflijk veel bijzondere (en nu helaas zeldzame, bedreigde) akkervogels. Het zoemde toen als een gek, en dat gezoem kan ik u vertellen, hebben we op onze GraanGeluk-akkers terug! Die vogels ook, deze zijn er al gespot: veldleeuwerik, Rode Wouw, Kiekendief, een broedende fazant, scholkesters, kievitten, valkjes, buizerds, ransuilen en de wespendief.

Ook zien we veel bijzondere vlinders en libelles, nog los van alle bijen, insecten en wilde bestuivers. Onze akkerbodems monitoren we nu op bodemleven, daar doen we nog verslag van. De bodem is voor ons echt de basis en de prioriteit. Maar…. wat er daarna allemaal nog komt is geen sinecure: de verwerking en de afzet in een zo kort mogelijke keten, een lokaal- regionale (kringloop) markt waar we als het even kan geen afval meer veroorzaken. Ons bierbostel gaat het brood in of naar de koeien, bijvoorbeeld. Ons stro gaat de akkerbodem weer in of naar onze veehouders die er in hun stal veevoer en ruige stalmest mee maken.

VLAG EN WIMPEL

Mijn allergrootste trots en Graangelukkige momenten heb ik afgelopen jaar met mijn dochter Annaïda meegemaakt. Haar afstudeeropdracht was om van iets dat afval was, een waardenvol reststroom-product te maken, om iets dus letterlijk in omloop (circulair/kringloop) te houden door het van waarde te houden. Ze moest het ook nog mooi en communicatief zien te communiceren op de eindexpositie van haar HBO-
opleiding. Toevallig had ik dat ‘afval.’ Want ik wist niet wat ik kon doen met de vliesjes van de Aalter Troshaver die na schoning overbleven, liefst een hele kuubzaak van duizend liter vol! Het leuke is dat directeur Rene Kort van de oudste en beste papierfabriek ter wereld in het
Heelsums Beekdal ligt, al meer dan 400 jaar. Rembrandt maakte mogelijk zijn schetsen al op papier van Schut! Directeur Kort was onder de indruk van de voorbereiding en kennis van Annaïda en liet ons meteen de hele fabriek van Schut zien.

Voor mij ook een emotioneel moment, want de overgrootvader van Annaïda – Johan van Silfhout – was 48 jaar lang de voorman op de Kollegang bij papierfabriek Van Gelder in het Renkums Beekdal waar wij nu onze graanschuur hebben staan. En zijn vrouw Maria – de oma die ik nooit heb gekend want in 1958 op dramatische wijze veel te vroeg overleden toen mijn vader nog maar 13 jaar was – kwam ook al uit een molenaarsgeslacht. Deze zomer nog brengen we een bezoek aan de net gerestaureerde molen Coops in het Achterhoekse Zelhelm. Annaïda kon de havervliesjes laten malen in de prachtige molen Nooitgedacht in Warnsveld, ook Achterhoek…

Wat Annaïda heeft gemaakt, was werkelijk een adembenemend mooi eindwerkstuk dat ook op de kunstacademie hoge ogen zou hebben gegooid. Ze heeft het vormgevende, creatieve en kunstzinnige designtalent van haar moeder. Toen ik haar verslagen doornam, zag ik dat ze ook de intellectuele klap van de molen heeft gehad van vaders kant. Ze slaagde cum laude, met vlag en wimpel dus, haar ouders met grote trots vervullend. Ook de huisstijl, de logo’s, etiketten en deze nieuwsbrieven zijn door Annaïda ontworpen.

7000 JAAR BOERENCULTUURLANDSCHAP

GraanGeluk is meer nog dan een project om ons boerencultuurlandschap te revitaliseren met natuurrijke landschapsakkers. Het is ook een zeer persoonlijk gedreven en gedragen beweging, een levenswerk op, om en met de wortels uit zowel de geschiedenis van mijn familie als het landschap. Er wordt in het Renkums en Heelsums Beekdal al 7000 jaar geboerd, de keltenakkers en 5000 jaar oude grafheuvels zijn er de stille getuigen van. Het kan niet zo zijn dat GraanGeluk als laatste boer het licht uit doet op onze Veluwezoom. Integendeel, wij hopen en werken aan een project met het motto: Terug naar de Toekomst met rendabele romantiek!

Komende weken op zondag 23 juli (Emst, Landgoed Vossenbroek aan de Wiemanweg tussen VAASSEN EN EMST) en zondag 30 juli (Rosandepolder Oosterbeek) zijn er weer akkerexcursies. Beide wandelingen zijn van 15.30 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom en onze GraanDeelHouders kunnen hun GraanGeluk-pakket ophalen.

LET OP: Voor de graanpakketten graag wel reserveren en graangeven hoeveel graandelen u heeft via marcel@graangeluk.nl

Wil je een opgemaakt uittreksel van deze nieuwsbrief hebben? Dan kun je deze hier downloaden.

Gerelateerde media

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

FAQ

Wat biedt GraanGeluk?

GraanGeluk biedt gezond streekbrood en bijzonder bier, gemaakt van lokaal geteelde granen.

Welke doelstelling heeft GraanGeluk?

Om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

Wat is de (in)directe impact van GraanGeluk?

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

Meer vragen? Neem gerust contact op.

Contact