Nieuwsbrief 2: GraanGeluk Groeit

Met trots delen wij mee dat het ons is gelukt om komende zomer op ruim 25 hectare aan biodiverse GraanGelukkige akkers aan de slag te mogen. En daar zitten vele parels bij in plaatsen als Arnhem, Wolfheze, Oosterbeek, Hoevelaken en Emst – mogelijk ook op de Utrechtse Heuvelrug. U leest het goed, GraanGeluk heeft de Gelderse vleugels uitgeslagen en reikt nu verder dan alleen de westelijke Veluwezoom, ons kerngebied met plaatsen als Renkum, Wageningen en Ede/Bennekom.

Met trots delen wij mee dat het ons is gelukt om komende zomer op ruim 25 hectare aan biodiverse GraanGelukkige akkers aan de slag te mogen. En daar zitten vele parels bij in plaatsen als Arnhem, Wolfheze, Oosterbeek, Hoevelaken en Emst – mogelijk ook op de Utrechtse Heuvelrug. U leest het goed, GraanGeluk heeft de Gelderse vleugels uitgeslagen en reikt nu verder dan alleen de westelijke Veluwezoom, ons kerngebied met plaatsen als Renkum, Wageningen en Ede/Bennekom.

In november hebben we 12,5 hectares ingezaaid met onze wintergranen zoals Veluws Kruiprogge, Zwarte Emmer, Spelt en Eenkoorn. Vooral die laatste is spannend want dat is het oudste graan op aarde; het eerste dat door de mens werd geteeld en bijvoorbeeld in de maag zat van de prehistorische ijsmummie Ötzi https://nl.wikipedia.org/wiki/Ötzi. Onze molenaar herkent in deze korrel alle denkbare graansmaken, van haver tot gort. Hopelijk lukt het, de Eenkoorn staat in het Renkums Beekdal (Landgoed Quadenoord) gebroederlijk naast onze Spelt, https://nl.wikipedia.org/wiki/Spelt eveneens een oertarwe.

In maart, april en mei volgend voorjaar zaaien we de zomergranen in en ook daar gaan we voor ons nieuwe gewassen uitproberen om een zo divers mogelijk scala aan robuuste, historische en smaakvolle streekgranen uit te proberen op voornamelijk de Veluwse schrale zandgronden. In 2022 hebben we mogelijk ook een enkel perceel op leem- of kleigrond. In komende nieuwsbrieven, waarvan we vanaf januari naar tweewekelijks graan, vertellen we hier meer over en kondigen we – zodra het weer mag – events aan zoals lente-inzaai-, excursies en oogstfeest of akkerborrel-momenten.

Niet àlles is rozegeur en maneschijn…… de Gelderse beheersvergoedingen voor agrarisch natuurbeheer voor 2022 blijken al te zijn opgesoupeerd en door onze groei van 15 naar 25 hectare moeten we voor onze granen aanzienlijk meer transport- opslag en verwerkingskosten maken. Ook de testen voor de voedselveiligheid vallen duurder uit dan begroot. We zullen ons uiteraard inspannen om de kosten zo laag mogelijk te houden en onze GraanDeel-campagne opte voeren. Donaties blijven nodig.

Na een periode van werk achter de schermen en veel geregel, geploeg en gezaai, staan nu ook de GraanDelen klaar om op de post te gaan. Voor de Kerst versturen we ze via de mail, desgewenst per post. Onze ondersteunende en overkoepelende agro-ecologische Vrienden stichting is bezig aan alle vereisten te voldoen om met succes een aanvraag te kunnen doen voor de Anbi-status. Mede door de mondkapjes-affaire blijkt dit een nogal taai proces te zijn, met mogelijk ook een nieuwe naamgeving voor die Anbi-stichting.

Tot slot ons meest smakelijke en trotse nieuws: we hebben er wederom een fantastisch en ultiem kringloop en gezond streekproduct bij: ons eigen Gelders GraanGeluk Schapen-bierkaas! Een samenwerkingsverband met Mathijs en Kees van Smits Specialiteiten in Rhenen en schapenkaasmaker Gerrit Boonzaaier (Horstbrande) uit Achterberg. Puur natuur, want de Friese melkveeschapen grazen in de Binnenveldse polder tussen Rhenen en Wageningen. Komend jaar gaan we stro, bierbostel en gecomposteerde schapenmest in ons agro-ecologische GG-akkersysteem halen. En nee, de schapen krijgen natuurlijk geen Gelders Graangelukbier, wel gaat er per honderd kilo schapenkaas ruim 20 liter GraanGeluk bier (precies één fust) in de stremmende melk. En dat proef je! Ons in Brussel met goud bekroonde speciaalbier blijkt een geweldige smaakmaker te zijn in deze jonge schapenkaas. En sorry, maar het is meteen ook een streek-kwaliteitsproduct in de prijscategorie van Pecorino. Bij alle productontwikkeling valt ons dat telkens weer op, als je eerlijke transparante prijzen wilt waarmee zowel GG als Boonzaaijer en kaas en speciaalzaken als Smits een gezond belegde botterham kunnen verdienen, dan wordt het al snel de hoofdprijs. Goed en gezond eerlijke streekvoedsel is niet goedkoop – zeker niet zolang we nog veel moeten pionieren, ploegen, ploeteren en experimenteren.

Hoe dan ook, we zien uit om alle GraanDeelhouders komende zomer, liefst op ons Oogstfeest, de producten van al onze noeste arbeid te laten proeven. Wij zorgen voor een prachtig pakket met ons lokale wereldbier (Stadsbrouwerij Wageningen), ons brood (Tom van Otterloo) én schapenbierkaas (Smits Specialiteiten en Boonzaaijer) te kunnen overhandigen met wellicht ook havermout, bloem of meel van een van onze vele granen. En o ja, met tevens een pittig potje Graangelukmosterd erbij waar wederom niet alleen ons bier in zit, maar nu ook ons eigen in Bennekom geteelde mosterdzaad! Als het lukt hoor, want hij blijkt wel heel erg pittig te zijn. Die uit Dijon is er niets bij- 🙂

Wil je een opgemaakt uittreksel van deze nieuwsbrief hebben? Je kunt deze hier downloaden.

Gerelateerde media

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

FAQ

Wat biedt GraanGeluk?

GraanGeluk biedt gezond streekbrood en bijzonder bier, gemaakt van lokaal geteelde granen.

Welke doelstelling heeft GraanGeluk?

Om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

Wat is de (in)directe impact van GraanGeluk?

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

Meer vragen? Neem gerust contact op.

Contact