Op Linkedin schreef ik hier al over. Dit geweldige nieuws wil ik jullie als GraanDeelhouders natuurlijk niet onthouden: De prijs is toegekend aan ons Gelders GraanGeluk en onze nieuwe Hoevelaker GraanGeluk bier: een prachtige go local samenwerking met Schrijver en natuurboeren collega Bram van de Klundert. Niet vermeld in het persbericht – maar derhalve hierbij – is dat we de ongekend hoge kwaliteit en smaakexplosie te danken hebben aan Dennis Lebbing en Stefan Duurkoop van Stadsbrouwerij Wageningen. En natuurlijk ook dankzij vloermouterij Masterveld uit Winterswijk.
De oergranen Spelt en de door ons uit een zadenbank (via wijlen vriend en geestelijk vader van GraanGeluk: Loek Hilgers) op de Veluwezoom en Noord-Veluwe (Emst) geherintroduceerde Veluws Kruiprogge spelen terecht de hoofdrol. Deze Veluwe Kruiprogge laten we begrazen door echte inheemse Veluwe Heideschapen van Grebbeveld Schapen & Zo. Exact hier is deze prijs om uitgereikt, dat we met oude agro- genetica een oeroud oorspronkelijk inheems gewas zo’n prachtig smaakvol product hebben gemaakt met een heel mooi Agro ecologisch/biodivers verhaal.
En dan te bedenken dat Bakkerij Tom van Otterloo (Arnhem/De Steeg) en Joris Brood (Ede) van deze zelfde Veluws Kruiprogge ook nog eens waanzinnig lekkere desembroden bakken. Hadden we evengoed graag ingestuurd; doen we volgend jaar.
Gelders GraanGeluk won eind 2020 ook al de prestigieuze @BrusselsBeerChallenge als beste speciaalbier ter wereld (onder de 7 procent). Dochter Annaïda van Silfhout ontwierp ons prachtige logo, huisstijl en etiket: op basis van een mooie litho van onze zeldzame Akkerkruiden. En die hebben we dan weer te danken aan Peter de Groot van Biodivers, Peter Verbeek (Natuurbalans) en Udo Prins (Louis Bolk voor hun begeleiding en expertise. Wat zijn wij als GG team Joost Sleiderink, Anja Ringerwöle en Moira de Klyn en ondergetekende verguld. Hier het Persbericht van de SAVE Foundation en de vanuit Nederland ondersteunende SZH: https://szh.nl/artikelen/nieuws/gelders-graangeluk-bier-wint-europese-arca-deli-award/
GEDEPUTEERDE STATEN EN LANDSCHAPSGROND
Afgelopen week beleefden we ook een belangrijk politiek-bestuurlijk momentum. GraanGeluk was een van de drie insprekers bij Gedeputeerde Staten van Gelderland om het probleem aan te kaarten dat wij en collega natuurboeren hebben met het zogeheten Gelders Natuur Netwerk omdat daar geen enkele bemesting of landbouwproductie meer plaats kan en mag hebben, hetgeen een zeer rigide scheiding tussen Natuur en Landbouw teweegbrengt die wij weg willen.
Het mooie is dat Gedeputeerde Peter Drenth zeer veel lof uitsprak over GraanGeluk en het probleem wil proberen op te lossen. Interessant is dat ook hij sprak van Landschapsgrond als mogelijke oplossingsroute, die GraanGeluk-lobby graan dus (te) traag maar toch gestaag voort. Op LinkedIn En Facebook hebben we dit geschreven:
Een indringende middag in het huis van de Provincie Gelderland waar Stichting #GraanGeluk vanmiddag (in)sprak in een belangrijke vergadering van Gedeputeerde Staten over een fundamenteel probleem: het in de knel zitten van natuurinclusieve landbouw en natuurboeren door nota bene Natura2000 en het zogeheten Nederlands (Gelders) Natuur Netwerk. Het kan niet zo zijn dat boeren wordt gevraagd om natuur- inclusief te worden terwijl er dan in de natuur niet meer geboerd zou mogen worden. Want dat is de consequentie van een ernstig rigide wet-en regelgeving waarbij er nul- komma-nul mest mag worden gebruikt terwijl dat niet alleen voor ons voedsel; maar ook voor natuur en bodemleven van essentieel belang is!
Goede mest is de basis van gezonde akkergrond; als je boert zoals GraanGeluk, Agro ecologen of biologische boeren dat doen, dan levert dat juist hoge natuurwaarden op. Deze hinder-‘regelgeving’ werd vanmiddag als vaststaand beschouwd. Hier komt mijn oproep annex vraag aan de Staten; de gedeputeerde, de provincies en het ministerie: klopt dit wel? Is deze afspraak werkelijk in beton (wetgeving) gegoten of is het een stom misverstand? In de wet staat bijvoorbeeld dat natuurgrond gewoon mag worden bemest, met dierlijke mest dus. Wederom heb ik; na mijn optreden in het tweede kamer Rondetafelgesprek op 9 juni, gepleit voor Landschapsgrond dat – mits goed uitgevoerd – ook de stikstofproblematiek oplost! https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2022A03966 (Vanaf 1.21.00, zie ook ons proposition paper)
Dit zijn de oplossingen:
-1- Maak ruimte binnen het NNN/GNN en Natura2000 voor LandschapsGrond als restauratie van ons (boeren)cultuurlandschap waarbij akkers en graslanden natuurrijk worden en geen chemie of kunstmest wordt gebruikt.
-2- Zorg dat de Veluwezoom pilot-gebied wordt voor Landschapsgrond en financier die transitie als overheid voor alle boeren in dit gebied en
-3- Vervang die idiote mestwetgeving voor een gebiedsgericht kringloop-bodembeleid met de juiste graad van bemesting (GG-methode).
LANCERING NIEUWSTE GRAANGELUK-BIER:
3Granen Tripel Nederlands
Openluchtmuseum/Stadsbrouwerij Wageningen Afgelopen Zondag 4 september lanceerden we in klein maar fijn verband onze nieuwste trots: onze Drie (GraanGeluk streek)Granen Tripel, een streek-collab tussen GG, Stadsbrouwerij Wageningen en de brouwerij van Het Nederlands Openluchtmuseum met ons logo en etiket in de huisstijl van het Openluchtmuseum geïntegreerd! Hier het artikel in de krant Stad Wageningen. https://www.stadwageningen.nl/lokaal/overig/855535/samen-uniek-bier-gebrouwen
OOGSTFEEST
Voorts hebben we een genoeglijke dag gehad bij de Hoorneboeg in Hilversum, het oogstfeest van Elegast met medewerking van Slow Food Nederland. Helaas is onze granendag met Slow Food afgelopen juni niet van de grond gekomen. Een echt groot GraanGeluk 2022 oogstfeest lukt ook niet, we hebben het financieel en logistiek niet gemakkelijk op dit moment (understatement, lichtten we in een van komende nieuwsbrieven toe). Wel hebben we aankomende zaterdag zoals in onze vorige nieuwsbrief uitgebreid al stond een oogstfeest waar we als shop-in-shop deelnemen, weer zo’n mooie streek-collab met in dit geval de paradijselijke moestuin De Ommuurde Tuin in Renkum. Vanuit hier wandelen we twee keer (12.15 en 14.15) naar onze nieuwe (tijdelijke) Graanopslag op 500 meter en in het hart van het Renkums Beekdal. Onze volgende nieuwsbrief graan over de nieuwe Crowdfunding en GraanDelen voor seizoen 2023.
Nagenoeg Genezen
Tot slot het mooiste nieuws. Vorig najaar schreef ik over mijn vader die plots uitgezaaide slokdarmkanker had, ik vreesde een zware tijd met weerslag op GraanGeluk. Wat waren we blij toen de tumor met succes via chemo en bestraling was verdwenen. Maar net na Kerst bleek dat er helaas ineens veel en ook grote uitzaaiingen waren, een grote domper terwijl we net blij waren. Via een second opinion in Antwerpen en daarna ook in het vervolggesprek op basis van onze bevindingen in België waar mijn vader terecht kon in een immuuntherapie, hadden we weer een gesprek met een combi van het Radboud (Nijmegen), Rijnstate (Arnhem) en het VUMC in Amsterdam. Daar bleek dat mijn vader misschien mee kon in een nog te starten experimentele immuuntherapie-behandeling indien uit de kweek zou blijken dat mijn vader een specifieke gen-mutatie had als oorzaak. En aldus geschiedde, vanaf precies die maand januari startte een VUMC-onderzoek onder leiding van prof. dr Van Laarhoven. Mijn vader was één van de eerste in deze groep van 25 slokdarmkanker- patiënten et de gen-mutatie. Inmiddels zijn we acht maanden verder en blijkt dat de immuuntherapie geweldig werkt! En dat zonder bijwerkingen zoals met de chemo! Op de meeste plekken zijn de uitzaaiingen weg en wat er over is, stelt nog weinig voor. Het VUMC kijkt ervan op, en wij ook. Dat de geneeskunde dergelijke vooruitgang laat zien is bemoedigend, nu GraanGeluk en de Nederlandse (natuur)landbouwtransitie nog…
Wil je een opgemaakt uittreksel van deze nieuwsbrief hebben? Dan kun je deze hier downloaden.