Zaai samen met Marcel van Silfhout de agro ecologische akkers in.

Zelf granen telen

Zo leerde Marcel waarom het zo slecht gaat met de biodiversiteit en landbouw in Nederland.

Lees meer

Een positief geluid

Het is Marcel gelukt om het Veluws Kruiprogge op te telen van 23 naar 200 en nu naar 2500 kilo.

Lees meer

Brood, Bier & Boek

Trippel B, op naar Graangeluk, te verschijnen najaar 2020. Er kan gebakken en gebrouwen worden.

Lees meer

De start.

Vanaf 2017 is Van Silfhout begonnen om zelf graanakkers te verbouwen met onder meer historische streekgranen zoals Aalter Troshaver, Grijs Brabants Zandboekweit en Veluws Kruiprogge. Aanvankelijk alleen op het Westbergveld, een prachtige akker van een bunder (hectare) op de Wageningse Berg en vanaf 2018 ook op Landgoed Quadenoord met nog eens zes hectare. Om naast brood ook bier mogelijk te maken, teelde hij ook zomergerst. Samen met Josette Berg werd tijdens een zonnige akkerwandeling op 7 juli 2019 de naam Graangeluk en het bijbehorende conceptidee bedacht.

Het is vreselijk slecht gesteld met zowel ons landschap als de biodiversiteit, onze natuur.

De versnelling.

Een video van dit wuivende koren in Wageningen – gerst is een licht gewas – ging viraal op Linkedin, raakte al een snaar. Inmiddels is het gelukt om het Veluws Kruiprogge op te telen van 23 naar 200 en nu naar 2500 kilo. Ook de zomergerst leverde in 2019 een mooie korrel en oogst op. Hiermee kan er nu een bijzonder maar beperkt (limited) aantal Veluws Roggebroden en gerst- en roggebier gebakken en gebrouwen worden.

Jouw broodnodige financiële bijdrage wordt gebruikt om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

De campagne.

Met het crowdfundproject Graangeluk wil Marcel van Silfhout een positief geluid geven, met een zwarte rafelrand, maar vooral ook met het plezier en genoegen dat hij smaakte door zelf streekbrood en -bier te maken. Brood-bier en een boek, trippel B, op naar Graangeluk, te verschijnen najaar 2020.

Marcel van Silfhout

Schrijver en onderzoeksjournalist.

Afgelopen zomer nam Van Silfhout het besluit om de pen weer op te pakken als schrijver en onderzoeksjournalist. In feite zijn de afgelopen vier jaren het antwoord en het vervolg op zijn laatste hoofdstuk uit Uitgebeend. Door zelf te gaan boeren, granen telen in dit geval, leerde hij waarom het zo slecht gaat met de biodiversiteit en landbouw in Nederland.

Na jaren onderzoek, met de pen in de hand, heeft Marcel vier jaar met zijn voeten in de klei gestaan. Nu is het tijd voor Graangeluk!

Zaai GraanGeluk!

Zaai samen met Marcel van Silfhout de agro ecologische akkers in. Met jouw bijdrage maken we onze bodems weer gezond, herintroduceren wij wuivende korenvelden vol akkerkruiden en maken we samen gezonde graanproducten zoals heerlijk streekbrood en -bier.

Met jouw bijdrage ondersteun je het herstel van de Nederlandse natuur en maken we voor jou gezond, bijzonder lekker Graangeluk brood en bier.

Contact