Pruimenboomgaard in Driel gered van kaalslag: ‘Ik was op slag verliefd’

Een grote pruimenboomgaard aan de dijk in Driel is gered van dreigende kaalslag. De 550 bomen, die achttien soorten pruimen dragen, blijven in elk geval voorlopig behouden, omdat de nieuwe beheerders afzien van hun plan de oude fruitboomgaard te veranderen in een graanakker met grasranden.

Zij gaan zich met de boomgaard niet meer richten op (graan)producten als bier en brood, maar op op sterke dranken als eau de vie, pruimenlikeur en mogelijk jenever, naast alcoholvrije dranken. Maar ook gaan ze plukdagen organiseren en mogelijk een oogstfeest. Wellicht deze zomer al.

Ark van Noach
,,Toen ik de boomgaard voor het eerst zag, was ik op slag verliefd. Ik werd gegrepen door het idyllische Betuwse boerencultuurlandschap. Dat mag niet verloren gaan.

Wij willen het veiligstellen voor de toekomst. Het wordt een soort Ark van Noach voor oude en nieuwe pruimenbomen’’, zegt Marcel van Silfhout uit Renkum. Samen met André Polm uit Wageningen blaast hij de boomgaard nieuw leven in.

,,Dit beeld mag niet verdwijnen. Pruimenbomen horen net als kersenbomen thuis in de Betuwe. Er zijn al te veel boomgaarden met hoog- en halfstambomen verdwenen. Wij gaan onze schouders eronder zetten’’, aldus Polm. Het bijzondere is volgens hem dat de boomgaard ook drie (bijna) verdwenen soorten telt: reine claude verte, bleufre en hauszwetse. ,,Naast bijvoorbeeld avalon, violletta, valor, excalibur en natuurlijk de river’s early prolific oftewel de Eldense blauwe.’’

Leven in de brouwerij
Wat hen betreft, komt er weer leven in de brouwerij. Twee jaar lang lag de boomgaard er een beetje vergeten bij. ,,Toen Marcel van Silfhout vroeg of wij nog grond hadden voor graanakkers, stelden wij hem de pruimenboomgaard aan de overkant van de Rijn voor.

Wij waren net eigenaar en hadden hier nog geen plannen voor gemaakt’’, zegt Annewil Hooijer. Samen met Van Silfhout en Polm geeft haar familiebedrijf uit Renkum de oude fruitboomgaard een tweede leven.

Van Silfhout en Polm zijn initiatiefnemers van GraanGeluk. Met door hen verbouwde granen is het biertje Gelders Graangeluk gebrouwen dat vorig jaar is uitgeroepen tot het beste speciaalbier ter wereld. ,,Met de pruimen slaan wij nu opeens een andere richting in. Ik wist helemaal niets van pruimen. Daar ben ik me nu in aan het verdiepen’’, zegt Polm, die chef pruimenboomgaard wordt.

Stokerij
De twee hebben al contact gelegd met een ambachtelijke stokerij in Varik. Die heeft volgens Van Silfhout wel interesse om met PruimGeluk, zoals het initiatief is gedoopt, in zee te gaan. De stokerij kan wel iets met de te verwachten opbrengst van circa 550 pruimenbomen. ,,Per boom moet je ongeveer rekenen op 30 kilo aan pruimen’’, weet Polm.

Een deel van de pruimen gaat, als de deal doorgaat, naar de stokerij. Die maakt er sterke drank van. ,,Vergelijkbaar met wat ze in Oost-Europa slivovitsj noemen. Wij willen de naam jeune prune voor dit product gaan hanteren. De lijkt me leuk. Jonge pruim’’, zegt Van Silfhout. Daar komt ook een alcoholvrije variant van.

Lokale producten
Een ander deel van de jaarlijkse pruimenopbrengst wordt verkocht op lokale markten. Volgens de twee is er grote vraag naar lokale producten.

,,En we gaan plukdagen organiseren. Wat is er nu leuker om met een emmertje door de boomgaard te lopen en je eigen pruimen uit te zoeken. Vervolgens reken je ze af en ga je ervan genieten’’, zegt Van Silfhout.

Dit artikel was van oorsprong gepubliceerd in de Gelderlander en door hier te klikken kun je het originele artikel bekijken.

Foto omslag door Gerard Burgers.

Gerelateerde media

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

FAQ

Wat biedt GraanGeluk?

GraanGeluk biedt gezond streekbrood en bijzonder bier, gemaakt van lokaal geteelde granen.

Welke doelstelling heeft GraanGeluk?

Om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

Wat is de (in)directe impact van GraanGeluk?

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

Meer vragen? Neem gerust contact op.

Contact